You are here:: Programi Boks
 
 

Boks

Općenito o boksu

E-mail

Boks je borilački sport u kojem se protivnici slične tjelesne težine udaraju šakama na kojima su podstavljene rukavice. Borba se odvija u ograđenom kvadratnom ringu borbe. Cilj borbe je protivniku uputiti što više udaraca u dijelove tijela iznad pojasa (glava, torzo) te pri tome izbjeći protivnikove udarce. Pobijediti se može i nokautom (oznaka KO, od engleskog izraza knock-out), tj. kada  protivnik nakon sudačkog odbrojavanja do 10 nije u stanju nastaviti borbu.

BOKS- PLEMENITA VJEŠTINA?

Zbog činjenice da u boksu nije dozvoljeno protivnika udarati dok je na podu, te da postoje stroga pravila u koji dio tijela i na koji način se smije udarati protivnika, boks je dobio naziv 'plemenita vještina'. I povijest potvrđuje da je boks plemenita vještina, jer bi na bojnom polju dva najjača borca zaraćenih strana odmjerili snage. Pobijedila bi ona vojska čiji je predstavnik bio bolji i tako bi se sačuvali mnogi životi od pogibije.

Amaterski boks

boks_1_opcenitoAmaterski boks se često naziva i olimpijskim boksom, zbog činjenice da se pravila te verzije boksa koriste i na Olimpijskim igrama. Boksači obavezno nose kacige, te dresove (majice). Rukavice su u amaterskom boksu označene bijelom trakom na prednjoj strani, a boduju se samo udarci tim dijelom rukavice.Gotovo svi boksači počinju svoju karijeru u amaterskom boksu, te tek nakon dokazivanja u toj kategoriji prelaze u profesionalce.

 

Profesionalni boks

boks_2_opcenitoProfesionalni boks se smatra najvišim stupnjem boksačkog razvoja jednog boksača, te se općenito prvaci u profesionalnom boksu smatraju i najboljim boksačima uopće. Glavni cilj svakog profesionalnog boksača je kroz niz borbi s ugovorenim protivnicima ostvariti što bolju poziciju na rang listi federacije za koju se natječe, steći tzv. status izazivača koji mu onda omogućava borbu s aktualnim prvakom u toj federaciji. Pobjedom nad prvakom izazivač stječe status prvaka, najčešće simboliziran zlatnim pojasom te federacije. Poraz u borbi za prvaka najčešće znači i gubitak mjesta na rang listi, i gubitak šanse za borbu za naslov, barem dok se boksač ponovno ne dokaže kroz druge mečeve.

Veliki je broj boksača koji su ostali upamćeni po svojim borbama, iako se karizmom kao najveći među njima često ističe teškaš Muhammad Ali. Mnogi će ljubitelji boksa međutim svoje glasove dati npr. teškašima Joe Frazieru, Mike Tysonu, Lenox Lewisu ili možda boksačima u lakšim kategorijama kao što su bili Sugar Ray Leonard ili Oscar de la Hoya.

 

 

Ažurirano Utorak, 15 Lipanj 2010 12:30
 
 
 
 
 
 
  • Oglasi - KBK Mornar

 
 

KBK-Mornar novi članci